A munkavállalók emelésére vagy mozgatására használt emelőgépek követelményei

A minimáis speciális követelmények:

  • a személytartó szerkezet lezuhanásából keletkező kockázatot erre alkalmas berendezés megakadályozza
  • az a munkavállalónak a személytartó szerkezetéből történő kiesési kockázatát kizárja
  • az a munkavállaló beszorulását, összenyomását, illetve a tárgyakkal történő nem szándékos érintését kizárja
  • a berendezés meghibásodása esetén a függve maradó személytartóban helyet foglaló munkavállaló ne kerüljön veszélybe, és mentése biztosítható legyen.

Kivételesen, technológiai, kármegelőzési okból szabad csak nem személyemelésre kialakított emelőkosarassal emelni a munkavállalót, ha a munkáltató megfelelő intézkedéseket tesz a biztonságos emelés feltételeinek maradéktalan megóvására és biztosítja az emelés idejére a szükséges felügyeletet.

Az emelőkosarassal megemelt terhet csak leesés elleni védelemmel ellátott munkaterület felett szabad mozgatni, függő teher alatt munkaválallók feletti mozgatásával, a szükséges biztonsági intézkedéseket a munkáltató meghatározza, és intézkedéseket tesz a munka ennek megfelelő végzésére. Ilyen esetben erőzárás elvén működő megfogó szerkezet, illetve elektromágneses emelő nem alkalmazható.

Ha az emelőkosaras kezelője a teher emelésének teljes folyamata alatt nem tudja annak biztonságos mozgását közvetlenül vagy megfelelő segédeszköz alkalmazásával folyamatosan figyelemmel kísérni, a feladat ellátására, a biztonságos irányításra más, megfelelő képesítéssel rendelkező személyt is kell biztosítani.

A munkáltatónak biztosítania kell az emelőkosaras autó kezelője és az irányítást végző személy között a folyamatos, közvetlen kommunikációs lehetőséget, továbbá szervezési intézkedéseket kell tennie az emelt tehernek a munkavállalókat, illetve a munkakörnyezetet veszélyeztető ütközések megelőzésére.

 
megrendeles
megrendelesmegrendeles